Nyhed -

Overlæge: Coronakrisen er en alvorlig trussel mod vores mentale sundhed

I Storbritannien forudsiger Centre of Mental Health, at op mod ti millioner briter får brug for psykologisk eller psykiatrisk hjælp som følge af coronakrisen. Selvom Danmark og Storbritannien ikke er fuldt sammenlignelige kan coronakrisen resultere i en efterfølgende mental sundhedskrise, skriver overlæge Mikkel Rasmussen i debatindlæg.

Mikkel Rasmussen er ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling Vejle i Region Syddanmark, og i netmediet Ræson beskriver han de alvorlige konsekvenser, som coronakrisen risikerer at få for vores mentale sundhed, hvis ikke der handles.

”Hele samfundet har oplevet en pludselig sårbarhed: en frygt for smitte, en indskrænkelse af frihed og en angst for sygdom og død. Nogle har mistet deres nære på grund af COVID-19. En del har mistet deres job eller er gået konkurs. Vi har mistet vigtige sociale fællesskaber. Sorg, frygt, depressive symptomer, tvangstanker og ensomhed har sneget sig ind på os i varierende grad. Vi har skullet blive hjemme, arbejde hjemme, og børnene skulle undervises hjemme over videolink. Det har været godt for nogle og en kæmpe udfordring for andre,” skriver han i debatindlægget

Han beskriver desuden, hvordan vi efterhånden som tiden går, bliver endnu mere socialt udsultede, ensomme og angste. Og uvisheden om, hvor længe pandemien vil fortsætte samt udmattelsen og trætheden begynder at vise sine spor. Derfor er der brug for at handle rettidigt for at undgå en mental sundhedskrise. Det gælder både over for mennesker, som i forvejen kæmper med psykiske lidelser og over for den raske del af befolkningen.

”Vi har ikke tal på det, men man kan frygte, at antallet af selvmord vil stige. Erfaringen er nemlig, at selvmordsraten kan stige i kriseperioder: Folk mister indtægt, mister jobs, mister fodfæste og mister pårørende til COVID-19,” skriver Mikkel Rasmussen.

Cabi: Mere struktur på trivslen

På Cabis årskonference den 24. marts sætter vi fokus på mental sundhed i arbejdslivet, hvor seniorkonsulent hos Cabi, Dorte Rosendahl Kirkegaard er blandt oplægsholderne.

I projektet Tag hånd om trivslen har hun været i kontakt med mange små- og mellemstore virksomheder. Herfra er erfaringen, at der er brug for mere opmærksomhed og struktur omkring trivslen i danske virksomheder. Det gælder især i krisetider som nu.

Det er vigtigt, at man som ledelse tager ansvaret for at sikre en løbende dialog mellem medarbejder og leder omkring arbejdet, og hvordan det påvirkes, når rammerne ændrer sig, forklarer Dorte Rosendahl Kirkegaard.

”Det handler ikke kun om den praktiske tilrettelæggelse, men også om hvordan det opleves for den enkelte. Hvis medarbejderne arbejder hjemme, mister vi den uformelle dialog, vi har ved kaffemaskinen eller henover bordet. Den dialog er vigtig både for medarbejderen og virksomheden for her styrkes relationer, skabes rum for faglig sparring og nytænkning omkring arbejdsopgaverne,” siger hun.

Mere information

Læs mere om Tag hånd om trivslen på Cabis hjemmeside

Emner

  • Virksomhed, generelt

Kategorier

  • sygefravær
  • virksomhed
  • arbejdsmarked

Kontakt

Dorthe Lundh

Pressekontakt Presseansvarlig Kommunikation og Marketing 4016 3101

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126